• Diabeti

Çfarë është diabeti i tipit 1?

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje serioze, e përcjellë gjatë gjithë jetës, ku niveli i glukozës në gjak është tepër i lartë sepse trupi juaj nuk mund të prodhoj hormone të quajtura insulinë.

Çfarë e shkakton diabetin e tipit 1?

Nuk e dimë saktësisht se çfarë e shkakton diabetin e tipit 1. Por ne e dimë se nuk shkaktohet nga stili juaj i jetës – është një gjendje/sëmundje autoimune. Kjo do të thotë se trupi juaj i sulmon dhe shkatërron qelizat që e prodhojnë insulinën, kështu që trupi nuk e prodhon më atë. Ne kemi nevojë për insulinë për ta larguar glukozën nga gjaku ynë dhe në qelizat tona, kështu që ne mund ta përdorim atë për energji. Pa insulinë, nivelet e glukozës në gjak rriten shumë lartë. Për këtë arsye, të gjithë ata që e kanë diabetin e tipit 1 përdorin insulinë për të trajtuar diabetin e tyre.

Burimi: Diabetes UK (https://www.diabetes.org.uk/)

Mbështetur nga: